• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

NAFİ ÇAĞLAR _ FİZİKÇİ N.Ç.

FİZİK BİLMEK AYRICALIKTIR...N.Ç.

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Okul Gökbilim Zümre 2018-2018/01


Okul Gökbilimi Zümresi 2018-2018 / 01


2017–2018 EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM SEFAKÖY ANADOLU LİSESİ UZAY BİLİMLERİ DERSİ

ZÜMRE TOPLANTI TUTANAĞIDIR

 

Toplantı Tarihi : 08. 09. 2017

Toplantı Saati  : 10.00

Toplantı Yeri    : Öğretmenler odası

Toplantı No      : 01

 

Toplantıya Katılanlar : Nafi ÇAĞLAR (Fizik Öğretmeni), Yakup BAYTAK( Fizik Öğretmeni), Mükerrem BEKTAŞLI                 (Fizik Öğretmeni)

 

GÜNDEM MADDELERİ :

 

1) Açılış yoklama, zümre başkanı ve yazman seçimi,

2) Bir önceki öğretim yılına ait zümre kararlarının gözden geçirilerek eksik kalan yönlerinin giderilmesi ve bir önceki eğitim-öğretim yılının değerlendirilmesi,

3) 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanundan, Türk Millî Eğitiminin Amaçlarının okunması,

4) Uzay Bilimleri dersinin özel ve genel amaçlarının okunması ve incelenmesi,

5) 9.- 10.- 11.- 12.sınıf fizik derslerinin yeni müfredat programının incelenmesi,

6) Öğrencilere kazandırılması hedeflenen değerler ile bunlara ilişkin tutum ve davranışlar,

7) TTKB program değişikliklerinin incelenmesi ve yıllık planların yapımı sırasında ünite ve konu ağırlıklarına göre kazanım/zaman ayarlanması ve bölümlendirilmiş yıllık ve ders planların hazırlanması,

8) Atatürk İlke ve İnkılapları’nın derslere yansıtılması ve Milli Gün ve Haftaların Kutlanması,

9) Konuların işlenişinde uygulanacak öğrenme-öğretme yöntem, teknik ve deney odası kullanılması ile yapılacak deneylerin belirlenmesi,

10) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin (Sınıf geçme ve sınavlar) gözden geçirilmesi,

11) Etkileşimli tahtanın kullanımı kullanılacak kaynak ve araçların bilim ve teknolojik gelişmelerin yansıması ve teknolojiyi kullanma,

12) Sınavların şeklinin belirlenmesi, ortak sınav şekli, zamanı, sayısı ve değerlendirme tarihlerinin tespiti,

13) Başarıyı artırıcı ders içi ve ders dışı etkinlikler,

14) Öğrencilere verilecek Performans çalışması, proje ve diğer çalışmaların değerlendirilme ölçekleri ve zamanı,

15) Laboratuar kullanım planının hazırlanıp laboratuar kullanımında dikkat edilecek hususların görüşülmesi,

16) Bilim ve teknolojideki gelişmelerin derslere yansıtılmasını sağlayıcı kararlar alınması,

17) Alan ve eğitimle ilgili yeniliklerin takibi, öğrencilerin girecekleri sınavlarda başarıyı arttırmak için alınacak tedbirler,

18) Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği ve ortak çalışmalar,

19) Ulusal ve uluslar arası projelerle ilgili çalışmalar (TÜBİTAK , ERASMUS  VB),

20) Dilek ve temenniler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:

 

             1) Zümre Başkanı Nafi ÇAĞLAR yeni öğretim yılının hayırlı ve başarılı olması dilekleriyle toplantıyı açtı. Toplantı tutanağının Sebile YAKUP BAYTAK tarafından yazılması kararlaştırıldı.

 

              2) 2016-2017 öğretim yılına ait zümre kararları gözden geçirilerek alınan kararlara titizlikle uyulduğu görüldü. Nafi ÇAĞLAR; sınıf geçme sisteminde fizik dersinin kredisi 9 ve 10. sınıfta az olmasından öğrencinin fazla önem vermemesine neden olduğunu, genel olarak Yabancı Dil ve Matematik gibi ders saati yüksek olan derslerin ağırlıklı puan ortalamasına daha çok etki etmesi nedeniyle öğrencilerin 1-2 saatlik dersleri zorluk seviyesine göre gözardı etmesine neden olduğunu ifade etti. Yakup BAYTAK; 10. sınıflarda alan seçimi olmadığı ve tüm sınıflarda Uzay Bilimleri dersinin okutulmasının olumlu olacağını, bazı öğrencilerin sayısal seviyesinin düşük olduğunu ve derse karşı ilgisiz olduğunu ve bunun da ders başarısını düşürdüğünü ifade etti. Sayısal becerilerin yanında yorumlama ve analiz becerilerinin geliştirilebileceği Uzay Bilimleri dersinin haftalık ders saatinin, Temel Uzay Bilimleri düzeyinde 9 ve 10. sınıflarda Matematik ve Biyoloji derslerinde yükseltildiği gibi yükseltilmesinin öğrencilerin hem sözel hem sayısal zekalarının gelişmesine büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle Uzay Bilimleri haftalık ders saatlerinin 9 ve 10. 2 sınıflarda artırılmasının yararlı olacağı belirtildi. 11. sınıflarda başarının yüksek olduğu, öğrencilerin derse ilgi düzeyinin yüksek olduğunu ifade etti. 12. sınıf düzeyindeki öğrencilerin girecekleri YGS ve LYS nedeniyle tüm enerjilerini sınav odaklı kullandıkları, bu nedenle genel olarak okul derslerine ilginin azaldığını Nafi ÇAĞLAR ifade etti.

              3) Türk Milli Eğitimin Temel Amaçları,1739 sayılı “Milli Eğitim Temel Kanunu”nun ilgili bölümleri Yakup BAYTAK tarafından okundu.

Genel Amaçlar;

1. Türk devrim ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milleti’nin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini,vatanını,milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan ;insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik,laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar yetiştirmek.

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan, haklarına saygılı,kişilik ve teşebbüse değer veren topluma karşı sorumluluk duyan ; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

3. İlgi, istidat ve yeteneklerini geliştirerek bilgi,beceri davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların,kendilerini mutlu ve kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak.

Bu amaç ve ilkelerden kesinlikle taviz verilmemesi gerektiği öğrencilerin bu hedefler doğrultusunda yetiştirilmesi gerektiği vurgulandı. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gözden geçirildi, genel ve özel amaçları özenle incelendi, öğrencilerin söz konusu kanun amaç ve ilkelerine göre yetiştirilmesi gereğinin önemi üzerinde durularak Ulusumuzun bizlere emaneti olan gençlerimizin, standartları Atatürk tarafından belirtilmiş olan çağdaşlık çizgisinin üzeri bir medeni hayat düzeyini yaşamaları için, kendilerine en güzel referans teşkil edecek öğretmenlerinin, gerek mesleklerine ilk başladıklarında ettikleri yeminlerinde ve Anayasamızda ifade edilen, Atatürk milliyetçiliğine, onun ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı birer Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmalarının, gerekse yaşadıkları hayat tarzı ile öğrencilerimize örnek olmalarının önemi üzerinde duruldu.

            4) Uzay Bilimleri dersinin özel amaçları Fiziğin yaşamın kendisi olduğunu özümsemiş, karşılaşacağı problemleri bilimsel yöntemleri kullanarak çözebilen, Gökbilimi-Teknoloji-Toplum ve Çevre arasındaki etkileşimleri analiz edebilen, kendisi ve çevresi için olumlu tutum ve davranışlar geliştiren, bilişim toplumunun gerektirdiği bilişim okuryazarlığı becerilerine sahip, düşüncelerini yansız olarak ve en etkin şekilde ifade edebilen, kendisi ve çevresi ile barışık, üretken bireyler yetiştirmektir.Gökbilimini yaşamın her alanında görebilen, becerilerle öğrenen ve becerilerini geliştirebilen keşfedici bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

 

Uzay Bilimleri Dersi öğretim programının genel amaçları aşağıdaki gibidir:

 

UZAY BİLİMLERİ  ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL AMAÇLARI

 

Teknolojinin hızla ilerlediği ve bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı günümüz dünyasında bilgi kazanımının yanında bilimin doğasını anlayabilmek, bilimsel bilgi üretebilmek, problemler ortaya koyabilmek, problemleri yorumlayabilmek ve çözümler üretebilmek öğrencilerin öncelikli kazanımları arasında olmalıdır. Öğrencilere sadece mevcut bilimsel bilgileri sunmak ve günlük hayattan arındırılmış problemleri çözme becerileri kazandırmak, öğrencileri geleceğe hazırlamak için yeterli olmayacaktır. Bu bağlamda,Uzay Bilimleri dersi öğretim programının temel amacı bilimsel okur-yazarlığın geliştirilmesidir. Bu amaca ulaşabilmek için öğrencilerin sadece zihinsel alanda gelişim göstermeleri yeterli görülmemiş, aynı zamanda duyuşsal ve psikomotor alanlarda da ilerlemeleri hedeflenmiştir. Program içinde yer alan kazanımlar, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri çerçevesinde analitik ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesine,UZAY BİLİMLERİ bilgisini günlük yaşam içinde kullanmasına, bilimi, teknoloji, toplum ve çevre ile ilişkilendirmesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu çerçevede Uzay Bilimleri dersi öğretim programının amaçları şu şekilde sıralanmaktadır:

• Öğrencilerde merak oluşturarak Uzay Bilimleri bilimine yönelik ilgi uyandırmak ve onları keşfetmeye teşvik etmek.

• Bilimsel sorgulamanın doğasını anlamak, bilimsel süreç becerilerini kullanarak bilimsel bilgi üretmek ve problem çözmek.

• Tarihi ve kültürel süreçlerin Gökbilime katkısını anlamak.

• Bilimsel bilgi ve yöntemleri bir olayı açıklamak ve yeni durumlara uygulamak için kullanmak

• Bilimin doğası üzerine farkındalık kazanmak.

• Delillere ve ispata dayanarak iddiaları gerekçelendirmek, değerlendirmek ve bilimsel bilgiyi paylaşmak.

• Etik ve sosyal etkilerini düşünerek Uzay Bilimlerinin uygulamaları ile ilgili bilimsel dayanakları olan kararlar vermek.

              5) Ortaöğretim Kurumlarında Uzay Bilimleri dersinde uygulanacak olan öğretim programı hakkında Yakup BAYTAK başlıklar halinde yorumladı. Yeni müfredat hakkında detaylı bilgi Nafi ÇAĞLAR tarafından verildi. 9.sınıfta yeni müfredatın uygulanacağı diğer sınıflarda ise 2013 yılı müfredatına devam edileceği belirtildi. Uzay Bilimleri dersinde; 9.sınıfta bu yıl Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17/07/2017 tarih ve 89 sayılı , 10-11-12. Sınıflar için 10 sayılı ve 01 Şubat 2013 tarihinde yayımlanan değişiklikler dâhilinde yeni Ortaöğretim Uzay Bilimleri dersi Öğretim Programı uygulanacaktır.Yeni ve güncellenen müfredatta kazanımlar ve yönlendirmeler,içerik ve uygulamalar hakkında bilgi verildi ve birliktelik açısından programın belli periyotlarla gözden geçirilmesi ve istikametin çizilmesi bakımından faydası konusu kararlaştırıldı.

                6) Zümre başkanı Nafi ÇAĞLAR ;öğretim programlarıyla öğrencilere kazandırılması hedeflenen değerler on ana başlık altında toplandığını bu değerlerin, konu anlatımı şeklinde aktarılmaması ve öğretim programı kazanımlarından kopuk olmamasına, öğrenci-lerin kendilerini güvende hissedecekleri, destekleyici bir öğrenme ortamı oluşturulmasına, değerler aktarılırken bütüncül bir bakış açısı benimsenmesi gerektiğine değindi. Bu değerler:

 

DEĞERLER

DEĞERLERLE İLİŞKİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR

ADALET

Adil olma,Eşit davranma,Paylaşma

DOSTLUK

Diğerkâmlık, Güven duyma, Sadık olma, Vefalı olma ,Yardımlaşma

DÜRÜSTLÜK

Açık ve anlaşılır olma, Doğru sözlü olma, Etik davranma, Güvenilir olma Sözünde durma

ÖZ DENETİM

Davranışlarını kontrol etme, Davranışlarının sorumluluğunu alabilme, Öz güven sahibi olma

SABIR

Azimli olma ,Tahammül etme

SAYGI

Alçakgönüllü olma,Başkalarına kendine davranılmasını istediği şekilde davranma ,Diğer insanların kişiliklerine değer verme

SEVGİ

Aile birliğine önem verme ,Fedakârlık yapma

SORUMLULUK

Kendine, çevresine, vatanına, ailesine karşı sorumlu olma

VATANSEVERLİK

Çalışkan olma, Dayanışma ,Kurallara ve kanunlara uyma ,Tarihsel ve doğal mirasa duyarlı olma, Toplumu önemseme

YARDIMSEVERLİ

Cömert olma ,Fedakâr olma ,İş birliği yapma ,Merhametli olma ,Misafirperver olma ,Paylaşma

Şeklinde ifade edildi.

          7) Uzay Bilimleri dersinde; 9.sınıfta bu yıl Talim terbiye kurulu Başkanlığının 17/07/2017 tarih ve 89 sayılı, 10-11-12. Sınıflar için 10 sayılı ve 01 Şubat 2013 tarihinde yayımlanan değişiklikler dâhilinde yeni Ortaöğretim Uzay Bilimleri dersi Öğretim Programı uygulanacaktır.

 

           8) Atatürk İlke ve İnkılaplarının derslere yansıtılması konusunun 2504 ve 2488 sayılı Tebliğler dergilerindeki ilgili bölümleri yeniden incelenerek tekrar ele alındı. Söz konusu dergilerin belirttiği esasların yıllık planlarda temel başlıklar halinde, günlük planlarda 2504 sayılı tebliğler dergisindeki açıklamalar ışığında belirtilmesi, Atatürk İlke ve İnkılaplarının belirli gün ve haftalarda konuların özelliğine göre de yer verilmesi gerektiğini Nafi ÇAĞLAR tarafından belirtildi. Mükerrem BEKTAŞLI; Atatürk’ün ilime ve bilime verdiği önem üzerinde durularak, konuların özelliğine göre Atatürk İlke ve İnkılapları’nın önemine değinilmesi, Türk Milletinin milli, ahlaki ve kültürel değerlerine bağlı gençlerin iyi birer Atatürk ve Türk Milliyetçisi olarak yetiştirilmesinin önemini belirterek Uzay Bilimleri derslerinde aşağıdaki özdeyişler üzerinde durulacağını söyledi.

a) Atatürk’ün “Bilim ve Teknik için sınır yoktur.” özdeyişinin günümüzdeki uzay çalışmaları örnek verilerek, anlamının büyüklüğü ve öneminin üzerinde durulmasına,

b) Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözünün anlamı belirtilerek, Atatürk’ün Fen ve teknikten soyutlanmayan hava gücüne dolaylı olarak bu gücün dayandığı fen ve tekniğe verdiği önemin açıklanmasına,

c) Atatürk zamanında kurulan fabrikaların ve fen kuruluşlarının; O’nun, fen ve tekniğe verdiği önemin açık bir kanıtı olduğunun belirtilmesine,

d) Osmanlı Devleti döneminde kullanılan arşın ,dirhem, okka, endaze gibi uzunluk ve ağırlık ölçü sistemleri yerine daha kolay kullanılan uluslararası ölçü sistemlerinin kullanılmasının açıklanması.

Atatürkçülük konuları ve sunulma zamanları:

KONULAR

HAFTA

Bilim ve teknik için sınır yoktur

Eylül 4. Hafta

Atatürk’ün gençliğe güveni

Ekim 2. Hafta

Yurtta Sulh Cihanda Sulh

Ekim 4. hafta

Atatürk ün Hayatı ve kişiliği

Kasım 1. Hafta

Ölçü ve birim sistemlerinin değiştirilmesi.

Aralık 4. Hafta

Atatürk ün bilim ve tekniğe verdiği önem

Ocak 2. Hafta

İstikbal Göklerdedir

Şubat 4. Hafta

Atatürk’e göre çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma

Mart 3. Hafta

Atatürk ve Ulusal egemenlik

Mayıs 1. hafta

Atatürk’ ün gençlik hakkındaki görüşleri

Haziran 1. hafta

Atatürkçülük ile ilgili özdeyiş ve konuların belirtilen haftalarda açıklanması ve ünitelendirilmiş yıllık planlarda belirtilen haftalarda konu başlıklarının belirtilmesine karar verildi.

               9) Mükerrem BEKTAŞLI ; her konuyu anlatırken konuya uygun tekniğin seçilmesine özen gösterileceğini, bu sebeple Uzay Bilimleri derslerinde anlatım soru–cevap, etkinlik, deney, yaparak yaşayarak öğrenme, araştırma, gözlem, grup çalışması, problem çözme, test çözümü gibi yöntem ve tekniklerinin daha önceki senelerde olduğu gibi kullanılmasına devam edileceğini, yapılan çalışmaların öğrenci merkezli olmasına özen gösterileceği, öğrencilerin derse aktif bir şekilde katılması sağlanacağını söyledi.

 

               10) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin öncelikli maddeleri incelendi. Buna göre; 44.,51.,57.,58.maddeleri üzerinde özellikle duruldu. Öğrencileri doğru bilgilendirme adına yönetmeliğin belli periyotlarla gözden geçirilmesi gereği zümre başkanı tarafından belirtildi.

 

               11) Nafi ÇAĞLAR; Fatih projesi ile birlikte d Uzay Bilimleri derslerinde Etkileşimli Tahtanın kullanıldığını, öğrencilerin konuyu anlamada, daha fazla örnek problem çözme ve zaman açısından çok yararlı olduğunu bu senede Etkileşimli Tahtanın daha kapsamlı kullanılacağını, geçen sene olduğu gibi derslerin slayt, sunu v.b. şeklinde işleneceğini, işlenen konular ile ilgili animasyon ve deneyler gösterileceği, imkanlar ölçüsünde de deneyler yapılarak konuların daha iyi kavratılmasının sağlanacağını söyledi. Etkileşimli tahta ile uyumlu ders materyalleri ve kaynak kitapların sayısının artması ile derslerde öğrencilerin daha aktif olması sağlanabilmektedir.

 

               12) Mükerrem BEKTAŞLI; sınıflara uygulanacak yazılı sınavların ve verilecek performans notlarının sayısı; haftalık ders saatine bakılmaksızın tüm sınıflar için her dönem 2 yazılı sınav ve 2 tane performans notu (1 tanesi performans ödevinden diğeri sınıf içi performans durumundan) verileceğini belirtti. Sınavlar klasik olarak yapılacak ancak klasik sınavın soru biçimi; klasik – eşleştirme - test –açık uçlu sorular ve kavram haritaları ile zenginleştirilecektir. Son sınavlar klasik veya test şeklinde yapılacaktır.

Yakup BAYTAK;tüm sınıfların sınavları aynı anda ortak sınav yapılacaktır dedi. Sınav tarihleri dönem başında okul idaresince belirlenecek ve tüm sınıflara duyurulacaktır. Yazılı sınavlar yapılırken işlenen tüm konuları kapsayan öğrenciyi düşünmeye ve muhakeme gücünü geliştirici soruların sorulmasına karar verildi.

Nafi ÇAĞLAR; yazılı sınavda öğrencilere yazdığı her doğru şeyden not verebilmek için cevapların tüm bölümlerinin ayrılmasına, kağıtların okunurken de mümkün olduğu kadar soru, soru okunmasının adaletli bir ölçüme götüreceğini belirtti. Ayrıca ünite sonlarında notla değerlendirmeden konu tarama testleri uygulanarak öğrendiği konuları kavramaları ve test çözme becerilerinin artırılacağını belirtti.

 

        13) Mükerrem BEKTAŞLI; ders içinde sınıfın çok dikkatli gözlenmesinin gerektiğini, dersin işlenişinde tüm öğrencilerin katılımına her öğrenciye söz verilip onların devamlı derste aktif ve ilgili tutmaya özen gösterilmesinin yararlı olacağını belirtti.

Nafi ÇAĞLAR; okullarda Uzay Bilimleri  dersinde başarının olumlu yönde gelişimini sağlamak için; başarıyı etkileyen genel ve özel şartlar değerlendirilmeli, olumsuzlukların sebepleri tartışılarak bazı çözüm önerileri üretilmelidir. Ayrıca ders dışında öğrencilerin grup çalışması yaparak arkadaşlarından da yararlanmasının önemini belirtti. Öğrencinin derse ilgisinin artmasının ve ders esnasında aktif katılımını sağlayacak hazırlıkların yapılmasının beraberinde başarıyı getireceği tezinden yola çıkarak aşağıdaki hususları dile getirdi:

 Bir kaç soruluk mini değerlendirme sınavları yapılması: Sınavlarda sadece bir önceki hafta işlenen konulardan soru sorularak derse hazırlıklı ve tekrar yapılarak gelinmesi amaçlanmıştır. Bu sınavlarda alabilecekleri yüksek puanlar olumlu motivasyon sağlayacaktır. Bu nedenle ilk mini değerlendirme sınavlarının çok kolay olmasına dikkat edilecek. Mini değerlendirme sınavlarının süresi 10 dakikayı aşmayacak, 1 veya 2 soru sorulacak.

 Öğrencilerin performans ödevlerini sınıf arkadaşlarının önünde sunmasını sağlayarak özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olmak ve ders başarılarını artırma teşvik edilmelidir.

 Boş geçen ders saatlerinin değerlendirilerek öğrencilerin zorlandıkları konularda tekrarlar yapılacaktır.

 Okul koridorlarında veya sınıf panoların Uzay Bilimleri a dersi ve kavramları ile ilgili öğrencinin ilgisini çekecek tartışma konuları açılacak ve karikatürler sergilenecektir.

 Her sınav sonrası sınav sorularının ders esnasında cevaplanması ve eksik olan bilgilerin vurgulanması, eksikliklerin giderilmesi için izlenecek yolun öğrenciler ile paylaşılması sağlanacaktır.

 Düz Anlatım yöntemi öğrenci katılımının en düşük olduğu anlatım yöntemidir. Bilgi seviyesi yüksek olmayan öğrencilerin bu yöntem ile istenilen bilgi seviyesine gelemeyecekleri çok açıktır. Bu nedenle öğrencinin etkin olacağı aktif öğrenme yöntemleri seçilmeli, her öğrenme etkinliğinde öğrencilere bireysel veya grup olarak sorumluluklar verilmelidir.

 Derslerin planlanmasında bilgisayar, gibi bazı araç-gereçlerin kullanılacağı planlamalarda belirtilmektedir. Ancak öğretmen, ders araç ve gereçlerini kullanmada bir sıkıntı ile karşılaşabileceğini unutmamalı (akıllı tahta o an için çalışmayabilir veya elektrikler kesilebilir) ve buna bağlı olarak üreteceği çözümlerin planlamasını ders öncesinde yapmalıdır. Aksi takdirde öğrenciler gibi bahaneler üretilerek bir kısır döngü içine girileceği ve öğrencilerimizin de bizi model alacağı unutulmamalıdır.

 Öğrencilerimiz ile kuracağımız sağlıklı iletişim kanalları, dersimizde anlatmak istediğimiz kavramların öğrenciler tarafından daha dikkatli takip edileceği sonucunu beraberinde getirecektir. Bu nedenle karşımızdaki öğrencimize bir birey olarak davranmalı, sınıf içinde iyi ilişkiler geliştirmeli, saygı sınırlarını aşan, rencide edici söz ve davranışlara girmemeliyiz. Öğretmenin olumsuz tavır ve davranışları nedeniyle öğretmene karşı sevgi ve saygısı azalan öğrencinin, dersi dinlemeyeceği, derse hazırlıklı gelmeyeceği, hatta dersin akışını bozacak davranışlara gireceği konusunda şaşırılmamalıdır.

 Kavram öğretimi üzerinde detaylı durulmalıdır. Soyut ifadeler olan kavramların başarılı ve prototip örneklerle somutlaştırılması çok önemlidir. Kavram yanılgısı olan başlıklar tespit yapılacak olan ön testlerle tespit edilmelidir. Kavram öğretimi basitten karmaşığa doğru olmalıdır. Kavram öğretimi sırasında sadece sözel bir tanım yeterli olmamaktadır. Bu nedenle kavramı anlatan çok güzel bir örnek verilmeli ve öğrencinin bu örnekten yola çıkarak kavram bilgisine ulaşması öğretmen tarafından sağlanmalıdır.

         14) Yakup BAYTAK; MEB. O.K.Y. nin 50. maddesine göre proje verileceğini belirtti. Projelerin hazırlanmasında öğrencilerle devamlı diyalog halinde olunacağını, projeler toplandıktan sonra kısa sürede değerlendirilip hatalar belirtilip öğrencilere dağıtılacağı belirtti.

Nafi ÇAĞLAR; proje konularının günümüze ve yaşadığımız çevre şartlarına uygun olması, öğrenciyi araştırmaya teşvik etmeli ayrıca öğretmen tarafında ödevlerin takibi için çizelge hazırlanmasının yararlı olacağını belirtti.Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 50.maddesine göre hareket edileceğini belirtti.

Proje ödevlerin Kasım (2017) ayının 2.haftası içinde verilip, Nisan (2018) ayının 3.haftası içinde toplanmasına karar verildi. Proje konularının meb ders kitabının içindeki konulardan verilmesine karar verildi.

 

 

MODEL VE ŞEKİLLER(POSTER.. ) İÇİN PUANLAMA KRİTERLERİ (PROJE ÇALIŞMASI)

Öğretmenle işbirliği

20 PUAN

Modelin veya şeklin görüntü düzeni

20 PUAN

Kullanılan malzemenin uygunluğu

20 PUAN

Model ve şeklin kullanılabilirliği

20 PUAN

Zamanında teslim

20 PUAN

 

Proje Çalışması Yaparken Dikkat edilecek Hususlar;

v Ödev çizgisiz dosya kağıdına yazılması durumunda tükenmez veya pilot kalemle yazılacaktır.

v Araştırma ile ilgili ödevler 5 ile 15 sayfa arası olacaktır.

v Şekil ve renklendirmelerde çeşitli kalem ve malzemeler kullanılabilir.

v Modeller çalışır durumda ve düzgün olacaktır.

v Ödev yapımında öğrenci-öğretmen fikir alışverişinde bulunacaktır.

v Son sayfada kaynakçaya yer verilmelidir.

v Öğrencinin çalışma planı, bilgi, doküman ve araç – gereç listesi, iletişim kurduğu kaynak kişilerin listesi, ödevin sonunda yararlanılan kaynaklar başlığı altında belirtilecektir.

 

Ortaöğretim kurumları yönetmeliği 50. madde 1. fıkrada belirtilen performans çalışması puanlama kriterleri aşağıdaki gibi olacaktır.

 

PERFORMANS ÇALIŞMASI PUANLAMA KRİTERLERİ

İlgi çekici bir konunun seçilmesi

10 PUAN

Konunun 3 sayfayı geçmeyecek şekilde ve kaynakça ile birlikte rapor haline getirilmesi

10 PUAN

Çalışma raporunun özenli bir şekilde tasarlanması, hazırlanması, temiz ve düzgün olması

10 PUAN

Kaynakça yazım kurallarına dikkat edilerek kaynakça oluşturulması

10 PUAN

Öğretmen ile işbirliği ve iletişim halinde çalışmanın hazırlanması

10 PUAN

Çalışma sırasında okul kütüphanesindeki kaynakların kullanılması

10 PUAN

Çalışma konusu ile ilgili en az 5 soru hazırlanması

10 PUAN

Belirtilen süre içinde çalışmanın ders öğretmenine teslim edilmesi

10 PUAN

Sınıf arkadaşlarına çalışmanın poster ve destekleyici görseller ile sunumu

10 PUAN

Sunumun arkadaşları tarafından beğenilmesi ( Sunum sonrası oylamada sınıfın 2/3 ünün sunumu beğenmesi durumunda tam puan verilecektir)

10 PUAN

TOPLAM

100 PUAN

 

Öğrencilere bu puanlama çizelgelerine göre hangi kriterden kaç puan aldıkları imza karşılığında teslim edilmesi kararlaştırıldı.

 

             15) Nafi ÇAĞLAR; konuların görerek ve yaparak daha iyi anlaşılacağını bu yüzden laboratuar kullanımının önemli olduğunu imkanlar ölçüsünde konu ile ilgili deneylerin ve gösterilerin yapılacağını ve Etkileşimli tahtadanda yararlanılacağını söyledi.

Mükerrem BEKTAŞLI ; laboratuar kullanımı hakkında öğrenciler bilgilendirilecek. Laboratuarın temiz tutulması, malzemelerin dikkatli bir şekilde kullanılması sağlanacak. Ayrıca anlatılan konular ile ilgili slayt,animasyon ve deneylerin gösterilmesine devam edileceğini belirtti.

               16) Teknoloji asrının getirdiği zorunluluğa bağlı olarak; bilim ve teknolojideki gelişmelerin, derslere yansıtılmasını sağlayıcı kararlar alınmasında ortaöğretim öğrencisinin anlayabileceği bilimsel yayınların tavsiye edilmesi gerekir. Bilimsel gelişmelerle ilgili olarak öğrencilere derslerde örnekler verilmesi gerektiğinde makale ,broşür, internet sitelerinden çalışmalar gösterilmesi ve bu amaçla etkileşimli tahtaların etkin bir şekilde kullanılabileceği zümre başkanı tarafından belirtildi.

              

              17) Uzay Bilimleri  dersinin yeni vizyonu ve eğitimde gelinen son durum değerlendirildi. Teknolojinin hızla ilerlediği vurgulanarak artık çağdaş öğretim metodlarının ve yeni ölçme ve değerlendirme metodlarının uygulanmasının zorunlu hale geldiği bu konuda daha bir yoğun bir çalışma yapılmasına karar verildi. Öğrencilerin girecekleri sınavlarda daha başarılı olmaları için Uzay Bilimleri derslerinde özellikle son sınıflara belli zamanlarda deneme sınavlarının yapılacağı, ödev test soruları verileceğini belirtildi.

Nafi ÇAĞLAR; EBA’nın etkin kullanımı ve içeriğinden faydalanılması gerektiğni, öğrenci ve öğretmen arasındaki bilgi alışverişi, ödev takibi... v.b. konular bakımından verimli olacağını belirtti.

 

             18) Yakup BAYTAK; diğer zümre öğretmenleriyle işbirliğinin okul ve öğrenci başarısı üzerine etkili olduğunu, okul öğretmenleri arası diyalog ve iletişimi güçlendireceğinden öğrencilerin soru ve sorunlarını o konunun uzmanı öğretmenle görüşmesinin tek ders öğretmenine bağlı kalmamasının öz güvenlerini ve başarılarını geliştirici yönde etkilerinin olduğunu belirtti.

Mükerrem BEKTAŞLI; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ile Türkçe’yi güzel yazma ve konuşma, anlaşılır cümle kurma ,okuduğunu anlama konularında, Tarih öğretmenleri ile ‘Atatürkçülük’ konularında, Matematik öğretmenleriyle “denklem kurma, üslü ve köklü sayılar, trigonometrik fonksiyonlar, diziler ve seriler” konularında ve Kimya öğretmeni ile ‘’Madde ve özellikleri, atom’un yapısı, elektron yörüngeleri ve elektronların enerji seviyeleri” konularında işbirliği yapılmasını yeri geldikçe de diğer zümreler ile işbirliği yapılacağını, böylece Uzay Bilimleri dersinin diğer derslerin desteğinde yürütülmesi ve başarının artırılması açısından önemli olduğunu belirtti.

 

               19) Zümre başkanı Nafi ÇAĞLAR; bu yıl içinde TÜBİTAK 4006 projeleri için dönem başından itibaren öğrencilerimizi bilgilendirerek, gerekli hazırlıkların yapılacağına son güne kalmadan ön çalışmanın başlatılacağını,diğer Uluslararası projelerin duyuruya çıkmasıyla hem harekete geçileceğini belirtti. Öğrencilerin araştırıcı ve keşfedici yönünü geliştirmek için öğrencilerimize rehberlik etmemiz gerektiği üzerinde duruldu ve bu konuda zümre olarak karar alındı.

 

             20) Zümre Başkanı Nafi ÇAĞLAR 2017-2018 Öğretim yılının birlik ve beraberlik içinde ülkesini ve milletini seven, geleceğe güvenle bakan, hukukun üstünlüğünü benimsemiş, ayrım gözetmeksizin insanlara saygı gösteren idealist nesillerin yetiştirilmeleri temennisi ile toplantıyı kapattı.

 

 

 

 

 

 

Nafi ÇAĞLAR                                                   Yakup BAYTAK                                            Mükerrem BEKTAŞLI

                             Fizik Öğretmeni                                               Fizik Öğretmeni                                          Fizik Öğretmeni

                             Zümre Başkanı

 

 

 

 

 

..……/…..…/…..…17

Ayhan ARI

Müdür


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret44502
Anket
Fizik (Doğabilim) dersi korkusunu yenebileceğinize ne derece inanıyorsunuz?
Duyurular
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Saat