2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KÜÇÜKÇEKMECE İLÇESİ 98. EĞİTİM BÖLGESİ
FİZİK DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR
Dersin Adı : Fizik
Toplantı Tarihi : 06/09/2016
Öğretim Yılı : 2016 - 2017
Toplantı Yeri ve Saati : Sefaköy Anadolu Lisesi - 10:00
Fizik dersi zümre başkanları yukarıda belirtilen yer, tarih ve saatte toplanarak tespit ettiği gündem maddeleri gereğince aşağıdaki kararları almıştır.
GÜNDEM:
ALINAN KARARLAR:
a) Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı,
b) Türk Milliyetçiliğine, Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine bağlı,
c) Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmeyi,
d) Beden, zihin, ahlak, ruh, duygu bakımından dengeli, sağlam şekilde yetiştirilmesine,
e) Bilimsel düşünebilme yeteneğinin kazandırılmasına,
f) İnsan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluklarını bilen, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirilmesine,
g) Türk Milletinin daima ilerlemesine yardımcı olan kişiler olarak yetiştirilmesine,
titizlikle uyulması gerektiğine oybirliği ile karar verildi.
Fizik dersinin genel amaçları Zafer BAĞDATLI tarafından okunarak, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bu amaç ve ilkelerin rehberliğinde yürütülmesi kararlaştırıldı. Zümre başkanı Nafi ÇAĞLAR fizik dersinin doğanın açıklanmasında ve öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları olaylarda sebep-sonuç ilişkisi kurmada önemli olduğunu, gelişmiş ülkelerdeki sanayileşme ve ilerlemenin fizik bilimindeki buluşlarla sağlandığını, ülkemizin de bilim ve tekniğe gerekli önemi verdiğinde aynı ilerlemeyi sağlayacağı, bunun içinde fizik derslerinin önemli olduğunu, fizik derslerinin öğrencilere sevdirilerek işlenmesi, işlenirken doğadaki fizik kanunlarının açıklanması, deney ve gözleme yer verilmesi, bilimdeki yeni buluşların öğrencilere duyurulması gerektiğini belirtti.
a. Laboratuar araçlarının sistematik bir düzene konulması.
b. Laboratuara giriş ve çıkışlar öğretmen gözetiminde olacaktır.
c.Öğretmenlerin seçecekleri laboratuar görevlileri yardımıyla araçların taşınmasına, korunmasına, temizliğine dikkat edilmesi gereği belirtildi.
Yazılı sınavlar yapılırken işlenen tüm konuları kapsayan, öğrenciyi düşünmeye ve muhakeme gücünü geliştirici, çok sorulu kısa cevaplı soruların sorulmasına, sorulardan bir kaçının her seviyeden öğrencinin yapabileceği sorular olmasına karar verildi. Ayrıca ünite sonlarında notla değerlendirmeden konu tarama testleri uygulanarak öğrencilere test çözme tekniği kazandırılması kararlaştırıldı.
a) Cevap anahtarının yazılıdan önce mutlak suretle hazırlanması gerektiği ve öğrencilere yazdığı her şeyden not verebilmek için cevapların tüm bölümlerinin ayrılmasına, kağıtların okunurken de soru soru okunmasının adaletli bir ölçüme götüreceği belirtildi. Yazılıların ortak sınav takvimine uygun olarak yapılmasına ve ilgili yönetmelik gereği zamanında okunarak öğrenciye duyurulmasına karar verildi.
Nafi ÇAĞLAR: Fizik eğitimi, öğrencinin başarılı olması için görselliği, dokunmayı, deneyi gerektiriyor. Öğretim etkinliklerinin çok iyi planlanması sınıf ortamında başarıyı olumlu yönde etkileyecektir. Sınıfta başarı için öğrencinin çok iyi tanınması, öğretimin buna uygun yapılması gerekmektedir. Bu konuda sınıf öğretmenleri ve rehberlik servisi ders öğretmenini bilgilendirmelidir. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için çoklu zekâ kuramına uygun eğitim ortamları ve araçları hazırlanmalıdır. Öğrencilerin öğrenmeyi öğrenme konusunda bilgilendirilmesi, Yapısalcı kuram, İşbirliğine dayalı öğrenme, Problem çözmeye dayalı öğrenme, Aktif öğrenme konularının öğretmenler tarafından iyi kavranması ve eğitimde bu yöntemlerden yararlanılması gerekmektedir. Alternatif öğretim modelleri olarak; Anlatım yöntemi, Proje çalışması, Beyin fırtınası, Problem çözme, Rol oynama, Örnek olay incelemesi, Tartışma yöntemi, Gösteri yöntemi, Öğrenme merkezleri ve gözlem gezilerinden yararlanılmalıdır.
Ferat KORKMAZ: Soru-cevap yönteminin öğrencilerde analitik düşüncenin uyarılmasında, ayrıca konunun pekiştirilmesinde ve kolay kavratılmasında önemli olduğunu, okulun laboratuar araç-gereçleri nispetinde gösteri deneylerinin hazırlanması ve yapılmasının konuyu kavramayı daha da kolaylaştırdığını, öğrencilerin derse daha geniş katılımını sağlamak için öğrencilere ferdi olabileceği gibi, grup ya da sınıf olarak ders dışında araştırma ve inceleme ödevlerinin verilmesinin sorumluluk bilinci kazandıracağını, yeni konuya başlamadan önce, daha önce işlenen konuların kısa bir tekrarının yapılmasının, bu tekrarın soru-cevap, özet anlatım ve örnekleme gibi öğrenci katılımlı olması halinde öğrencilerin derse ve yeni konuya daha iyi motive olmuş olarak katılmasının sağlanacağını söyledi. Ders işlenişinin süre dolmadan birkaç dakika önce tamamlanması halinde, anlatılan konunun değerlendirme soruları ve cevapları ile daha pekiştirilmesinin uygun olacağını, konuların özelliğine göre değerlendirme sorularının ve örneklemelerin ezbercilikten çok yorumlamaya dayalı olması, mümkünse günlük yaşamın içinden olması halinde bilgilerin daha kalıcı olacağını, “Yanlış cevap yoktur, yanlış soru vardır” ilkesinden hareketle cevabı içinde gizli sorular sorulmasının doğru düşünmeyi artıracağını, öğrenci seviyesine uygun dil ve terimler kullanılmasının anlamayı kolaylaştıracağını söyledi,
Nafi ÇAĞLAR: Derse girişte bir önceki dersin konuların ilk on dakikada tekrarının yapılması ve daha sonra yeni konuya geçilmesi, konular arasındaki kopukluğu ortadan kaldıracaktır. Konu ile ilgili deneylerin öğrenciye hazırlık çalışması olarak verilmesi derslere hazır olarak gelinmesini sağlayacaktır.
Siral ÖZKAN:Meslek liselerinde Fizik dersini sevdirmek için çevremizdeki bilim merkezlerine gezi düzenlenmesi,günlük yaşamdan örnekler verilmesi ve dersin daha çok görselliğe dayalı işlenmesi öğrencilerin derse olan ilgisini ve başarısını arttıracağını düşünüyorum.
14. Ünitelerdeki performans görevlerinin sınıftaki öğrencilere eşit olarak dağıtılması gerektiği ifade edildi. Uygulamanın bu şekilde yapılmasına karar verildi.
Proje ve Performans görevleri değerlendirilirken Ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinde belirtilen proje ve performans değerlendirme ölçeğinin göz önüne alınmasına karar verildi.
Proje görevlerinin hazırlanması aşamasında öğrencilerle görüşmeler yapılarak onlara kılavuz olunacaktır. Proje görevlerinin değerlendirmesi yapıldıktan sonra, öğrencilerin hata ve eksiklerini görmeleri için projeler geri dağıtılacaktır.
Proje ve Performans ödevleri öğrencilere tek, tek verilebileceği gibi gruplar halinde de verilebileceğine karar verilmiştir.
Müfredat programlarına uygun olarak performans ve projelerin aşağıdaki konulardan olması kararlaştırılmıştır.
9. SINIF: FİZİK:
1- Fiziğin alt dallarını simülasyon ve videolarla açıklama
2- Kuvvet ve hareket ünitesi ile ilgili video ve simülasyonlar kullanarak çıkarımlarda bulunma
3- Enerji kaynakları
4-Newton ‘un hareket yasaları ve kuvvet ilişkisi
5- Enerji dönüşümleri
6- Katılar ve akışkanlarla ilgili deney , simülasyon ve video
7- Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili video
8-Fizikte temel kavramlar sözlüğü hazırlama,
9-Isıl genleşme konusu ile ilgili deney, video ve simülasyon
10- Güneş enerjisinin oluşumu,
11- Hareketler ile ilgili uygulama ve grafik çizimleri,
12-Bir boyutta hareket ile ilgili simülasyon, video
13- Ölçü birimlerinin tarihi gelişim süreci
14- Enerji korunumu, kinetik ve potansiyel enerjinin araştırılması
15- Fiziğe katkısı olan bilim insanlarının araştırılması
16-Doğadaki temel kuvvetler ile ilgili araştırma,
17- Kavram haritaları( ünite konularından )
18-Enerji kaynaklarını tasarruflu kullanmak için projeler
19-Sürtünme kuvvetinin günlük yaşamda olumlu ve olumsuz etkileri
20-Kohezyon ve adezyon
21-Sıvılarda yüzey gerilimi ve kılcallık
22-Plazmalar
23- iş-enerji ilişkisi ile ilgili video ve simülasyon
24- Isının yayılma yolları
25-Verimi artırmak için farklı modeller yapmak ve tasarlamak
10. SINIF: FİZİK:
1- Basınç ve kaldırma kuvveti
2- Elektrik ve manyetizma
3- Elektrostatik
4- Elektrik motoru yapımı
5- Kirchoff’un akımlar ve gerilimler kanunu
6- Deney ve simülasyonlar kullanılarak snell yasasını inceleme
7- Mıknatıslar arası manyetik kuvvet
8-Elektroskop yapımı
9-Su dalgaları
10-Yay dalgaları
11- Stroboskop yapımı
12-Deprem dalgaları ses dalgaları,rezonans etkilerini deney ve simülasyonlardan yararlanarak gözlemleme
13- Göz kusurları ,ve kusurların giderilmesinde kullanılan merceklerin incelenmesi ile ilgili deney ,simülasyon planlama
14-Aydınlanma
15- Renkler
16-Gölge oluşumu ,güneş ve ay tutulması
17- Merceklerde görüntü
18-Optik aletlerin yapısını inceleyerek fonksiyonel bir optik alet yapma
19-Piezo elektrik olayı
20-Bernoilli ilkesi
21-Akışkanların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetinin bağlı olduğu değişkenlerin analizi
22-Basınç etkisi ile çalışan ölçme araçlarının çalışma ilkelerini açıklayıcı deneyler ,simülasyonlar tasarlama
23- Basıncın hal değişimine etkisi
24-Faraday kafesinin ortaya çıkışına yol açan gelişmeleri video ve simülasyonlarla inceleme
25-İlk pilin keşfi üzerine deneyler yapan Galvani ve voltanın bakış açılarını karşılaştırmak ve deney tasarlama bilim insanları
26-Günlük hayatta enerji dönüşümlerine örnekler vererek proje ,deney, simülasyonlarla çıkarımlarda bulunma
27-Aynalarda görüntü oluşumu ve yansıma ile ilgili proje yada simülasyon
11. SINIF: FİZİK:
1-Denge koşullarını günlük hayatta kullanılan basit makinelere uygulama(Basit makine üzerinde denge koşullarını gösterme)
2-Momentumun korunumunun günlük hayatta kullanımı ile ilgili proje yapılması
3-Eğik atışta menzil uzaklığının açıyla olan ilişkisini gösteren proje yapımı
4- Kuvvet ve hareket ünitesi ile ilgili kavramların simülasyon ve videolarla hazırlanması
5-Roket modeli yapımı
6-Kondansatör çeşitlerini araştırarak günlük hayattaki kullanım alanlarına örnekler verme.
7-Elektrik motoru ve dinamonun çalışma prensibi ile ilgili proje tasarlama
8-Transformatör kullanılarak yapılan proje
9-Elektrik ve manyetizma kavramları ile ilgili simülasyon ve video ve deney hazırlama
10-İndüksiyon akımını oluşturan nedenleri deney ve simülasyon kullanarak çıkarım yapmalarını sağlamak
11-Sığaçların kullanım alanlarını araştırarak sığaç modeli yapmak
12.SINIF: FİZİK:
1. Yatay Düzgün Çembersel hareket,
2. Lazer ışık kaynakları ile ışık olayları,
3. Yayların Günlük Hayatta Kullanım Alanları
4. Sarkaçların salınımı
5. Kuarklar ve karşıt kuarklar,
6. Atomun yapısı
7-Fizyon, füsyon
8- Modern Fiziğin Günlük Haytta Kullanım Alanları
9-Fotoselli devreler
10-Ossiloskopların yapısı ve kullanım amaçları
11-Franck- Hertz denetinin atomun yapısına katkısı ve deneyin yapılış şekli
12-Öğrencilerin seçecekleri serbest projeler
13.Dalga Mekaniğinin tarihsel gelişimi
PERFORMANS KONULARI
Dönem içerisinde verilecek performansların konuları genel olarak ;
a) Her çeşit alet yapmaları(Mekanik,elektrik,elektronik,optik)
b) Öğrenciler ilgilerini çeken konular varsa o konularda çalışarak, çalışmalarını rapor haline getirmeleri,
c) Daha iyi daha derin araştırma yaparak daha çok öğrenmelerini sağlamak amacıyla öğrencilerin zorlandıkları konularda problem araştırmaları ve bunları sınıfta çözmeleri,
d) Performansların ders öğretmenleri ile öğrenciler arasında belirlenecek bir proje çalışması şeklinde olması,
e) 9.10. Sınıflarda performansların proje-deney-düzenek çalışması şeklinde verilmesi diğer sınıflarda ise öğretmenin takdirine göre performans verilmesi, yıl sonunda okul idaresiyle işbirliğiyle Bilim Şenliği adı altında sergilenmesi
Performansların değerlendirilmesinde birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla değerlendirme planının yukarıda belirtildiği gibi yapılması kararlaştırıldı.
15.Zümre başkanı Nafi ÇAĞLAR başarılı ve sağlıklı bir öğretim yılı geçirme dileğiyle toplantıyı bitirdi.
Zümre Öğretmenleri
Nafi ÇAĞLAR
Fizik Öğretmeni
Bölge Zümre Başkanı
Zafer BAĞDATLI Ferat KORKMAZ Siral ÖZKAN
Fizik Öğretmeni Fizik Öğretmeni Fizik Öğretmnei
Ayhan ARI
Okul Müdürü